Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kyrill?

(Metelescu jr., 23. 7. 2009 21:32)

No zidlicky tu nelitaly, byly tu ,,jen" skoro 1,5m vlny....

Vzpomínej na Vabank a Kyrill ;-)

(Metelescu st., 22. 7. 2009 21:44)

Dokud nelítají žídličky není to vítr... Nejde chytat ze břehu? Jinak přeju další pěkné úlovky.
Tady je pro změnu zase všude moc vody a je zakalená.

21.7.2009

(Metelescu jr., 22. 7. 2009 16:01)

Dnes to vypadalo s pocasim nadejne ale nakonec to vypadalo stejne jako vcera. Tak intenzivni severni vitr pres cele leto tady pry nepamatuji. Proc kamkoliv prijedu, tak tam musi byt tak extremni klimaticke jevy, ze je nikdo nepamatuje?

20.7.2009

(Metelescu jr., 21. 7. 2009 13:35)

Dalsi den straveny cekanim na uklidneni vetru. Dnes se vysplhal az za hranici 50km/h, coz je zhruba dvojnasobek maxima, kdy je mozne bezpecne vyjet s lodi. Svaty Petre, zklidni to uz! Prosim! Ja chci na lod! Vecer jsme prijali pozvani na party mistnich Noru. Grilovalo se a bylo to fajn, jen nam ty parky malem odletaly z taliru.

19.7.2009

(Metelescu jr., 19. 7. 2009 20:40)

Den straveny cekanim na uklidneni vetru. Ficelo tak, ze z pristavu nevyplula za cely den jedina lod. Vitr se ma zklidnit az ve stredu :(

18.7.2009

(Metelescu jr., 18. 7. 2009 23:37)

Tak dnes se pocasi opet zkazilo. Den straveny cekanim na uklidneni pocasi. Odpoledni pokus o lososa ve vetru a desti prinesl jen dve ,,torsk" cca 45cm na Salmo Lucky Johna v barve slede. Aspon jsem ale videl morskeho orla, ktery nad nami chvili krouzil a potom odplachtil pryc na more. Vecerni vyjezd s malou lodi prekazil dalsi dest a tudiz na mori viditelnost sotva par set metru. S velkou lodi to neni problem ale s malym clunem, ktery nema radar ani GPS je to lidove receno ,,o usta".

multik

(Metelescu jr., 18. 7. 2009 23:29)

No multik je urceny k drzeni nad prutem-je to vhodnejsi pri extremni namaze prutu, protoze ocka nejsou tazena od blanku ale pritlacovany k nemu. Jenze vetsina multiplikatoru je urcena pro americky trh a tam vsichni drzi obracene i normalni pruty treba na vlacku(koukni se na nejaky video nebo obrazky) a norove to maji stejne jako americani, i v obchodech maji navijaky obvykle klicky do prava. Kazdopadne na pristi rok uz chci mit vybavu vlastni, protoze to, co ti tady na tech lodich pujci neni prilis kvalitni, ani ne tak pruty jako navijaky(chrcici a divne chodici) a pletenky(chlupate)...

???

(Hubert, 18. 7. 2009 10:50)

--Bohuzel multik porad s klickou do prava--není to kvůli tomu, že prut (i s multíkem) otočíš ,,očkami vzhůru" ?

17.7.2009

(Metelescu jr., 18. 7. 2009 1:41)

Dnes odpoledne se konecne pocasi uklidnilo, takze jsme mohli vyrazit s malou lodkou. Hned kousek za pristavem zacal echolot hlasit velke hejno ryb na podvodnim kopecku v padesati metrech, a tak jsme zastavili a spustili pilkery(tentokrat uz se mi podarilo zapujcit si prut ponekud vyssi jakosti. Bohuzel multik porad s klickou do prava.) Hned par minut po spusteni se dostavil pocit lehke vazky, a byl z toho mnik ,,brosme" kolem 60cm. Po nem se spletl jeste jeden ,,brosme", podstatne mensi, a krasny vlkous ,,steinbit", ktery mohl mit neco mezi 60-70cm. Po vlkousovi se nechal ukecat dalsi mnik, tentokrat cca 50ka ,,lange". Pak se spletla cca 70ka ,,Torsk" a pak jsme padili na plny plyn domu, protoze po zhruba hodine a pul chytani se pocasi opet zhorsilo a zvedly se vlny, zatimco od norske pevniny se velmi rychle blizil dest. Doufam, ze se pocasi do rana vyradi a zase bude hezky, nebal bych se rict ze zachytani z male lodky bylo lepsi nez z velke.

16.7.2009

(Metelescu jr., 17. 7. 2009 16:41)

Dnes navsteva sousedniho soustrovi Vesterålen. Hory jsou tam vyssi, lesy hustsi, trava zelenejsi....No jo no, sousedi:o) Na to, ze cim vic na sever, tim mensi kriminalita nas v rybarskem skanzenu Nyksund upozornil nejdrive vlaceci prut, opreny pred zdejsi restauraci s pripevnenou cedulkou ,,Ohledne zapujceni se zeptejte uvnitr", ovsem to, co jsme spatrili ve zdejsim obchode se suvenyry, ktery se nachazi o notny kus dale od restaurace nas doslova sokovalo. Uvnitr za pultem sedela plastikova figurina prodavacky a na ceduli, pripevnene na stare, asi uz nefunkcni kase, stalo ve trech jazycich: ,,Mate-li zajem o nektere zbozi, doneste ho do restaurace, kde ho muzete zaplatit" Nevim, jak dlouho by tento obchudek prosperoval v Cechach, myslim, ze asi do prvni vetsi invaze turistu. Tady se holt nekrade. Kez by to tak fungovalo i u nas.

15.7.2009

(Metelescu jr., 15. 7. 2009 21:29)

Dnes prohlidka mesta a navsteva rybarskych potreb, ktere tu jsou v kazdych sportovnich potrebach typu Intersport apod. a vetsinou maji siroky vyber kvalitne vyhlizejiciho zbozi za dobre ceny(pro nory ovsem, pro nas cechy je to skoro 2x drazsi po prepoctu)Treba multik Mitchell Riptide+pilkrovaci prut shimano za 1699,- NOK je skvela cena, ovsem kdyz si to vynasobime 3x, coz je soucasny kurz, uz to tak bajecne neni. Vsechny pruty i navijaky si muzete osahat, vyzkouset jak se k sobe hodi atd. Navijaky obvykle lezi vybalene s nalepenou cenovkou na velke hromade, vetsinou to vsak nebyvaji ty nejkvalitnejsi a nejdrazsi kousky, ktere se samozrejme prodavaji s krabici. Fascinujici je sortiment zbozi na muskarinu, zamereny prevazne na lososove odvetvi teto kralovske discipliny, takze pruty, snury a navijaky pod #7 tu temer nenajdete. Pstruzi se vetsinou chytaji na velkych jezerech se sbirolinem, kterych tu maji take siroky sortiment, stejne jako musek. Z privlace se prodavaji hlavne lehke vlaceci pilkery, lososove plandavky, mene uz woblery a male plandavky a rotacky na pstruhy. Klasicke ,,gumy" jako rippery a twistery se daji sehnat jen velmi zridka, spise ve velkych obchodech. Smacky jsem nevidel vubec.

14.7.2009-Posilovna na cerstvem vzduchu

(Metelescu jr., 15. 7. 2009 14:13)

14. To konecne prislo! Byli jsme na lodi! V odpolednich hodinach nas rybarska lod odvezla na sire more. Jezdili jsme dlouho, az konecne echolot ohlasil hejno ryb na podmorskem svahu. Cekal jsem, kdy dostaneme pruty, ale kapitan kazdemu vrazil do ruky jakesi drevene namotavatko s nekolika stovkami metru vlasce, prumerem pripominajici tkanicku do bot, a na konci s peti cervenymi paprickami a kilovym pilkrem. Kapitan kazdemu ukazal, jak se s tim zachazi a na muj prekvapeny dotaz odpovedel, ze driftujeme tak rychle, ze s prutem by bylo nemozne udrzet nastrahu rovne pod lodi. Tak jo. Hodil jsem pilkera do vody a namotavatko se roztocilo zavratnou rychlosti. Odhadem asi po pul minute(a to tam pry bylo jen sedmdesat metru) se odmotavani zastavilo. Vytahl jsem dle instrukci zhruba metr a pul vlasce do lodi a zacal pilkrovat. Lepe receno, skubat snurou zarizlou do okraje jakehosi okenka, pry specialne urceneho pro tento zpusob rybolovu. Zatimco ostatni lovci uz kazdy meli nejakou rybu, vetsinou zhruba kilovou ,,torsk" nebo pulkilovou ,,sei", ja marne skubal snurou, v ocekavani ulovku. Radoby zkusene komentare a rady ze strany ,,muti" me dohanely k silenstvi. Nahle vsak snura ztezkla a pilkr byl jakysi gumovy. Zacal jsem divoce vytahovat metry vlasce do lodi. Sem tam to trochu skublo, ale ryba zadny zvlastni odpor nekladla. Po chvili se na palube objevila ,,torsk" dlouha 64cm a vaha ukazala 2,8kg. Zadna gigantka, ale potesila ohromne! Ostatni ryby zatim chycene vedle ni vypadaly jako poter. Po dalsim spusteni prisel temer okamzite dalsi zaber. S rybou po zaseku temer neslo hnout, mel jsem pocit, ze taham skalu. Snura se zarezavala do okraje okenka az odletavaly kousicky barvy. Po nekolika desitkach tezkych sekund je ve vlasci konecne citit pohyb, avsak je to muj posledni kontakt s timto kusem, nebot po nekolika divokych skubancich se ryba osvobozuje z hacku......Velka treska? Halibut? To uz se nedovime. Za celou vyjizdku jsem vytahl nekolik ,,torsk" kolem 70cm, par mensich ,,sei", nekolik velkych ,,hyse"(60-80cm, nej. 82cm a 3,5kg) Kdyz se konecne nas drift zpomalil, kapitan odkudsi vytahl prut, ktery jsem videl prodavat v mistni samoobsluze a rekl, ze to muzu zkusit, jestli chci. Pujcil jsem si tedy prut a spustil pilkera do hlubin. Multiplikator v sedle dost podivne poskakoval a pologumovy vlasec cca 0,40mm take nepusobil zrovna nejduveryhodnejsim dojmem. Po chvili jsem vytahl na velky pilker malou ,,sei" a usoudil jsem, ze jsme nad jejich hejnem, takze jsem nad pilker umistil jeste ruzovy perickovy navazec, nesouci oznaceni ,,treska". Mezitim dokonce i ,,muti" vytahla sedmdesatku ,,sei". Na pilker pod perickovym navazcem jsem vytahl cca 70-80cm tresku obecnou, avsak o pericka nikdo zajem neprojevil. ,,Sei" uz byly fuc. Pri navratu domu jsme spolecne s kapitanovym synem z ruky krmili rybimi vnitrnostmi priletnuvsi racky, kterych mohlo byt nekolik desitek. Bylo to dobre zachytani, a doufam, ze na lod jeste pujdem, nez se vratime do Oslo.
PS: Docela citim zada i paze, inu morska rybarina to je drina:-)

13.7.2009

(Metelescu jr., 14. 7. 2009 13:33)

13.7.2009 ve 22:00 jsme se vypravili na horske jezero, zkusit, jestli ryby berou lepe v noci. Bylo krasne, slunce zalevalo hory zlatavou zari, ptaci zpivali, voda splouchala.....Pruvodce chytil nekolik malych pstrouzku, me prisel prvni zaber az kolem pul dvanacte. Splavek zacal pomalicku popojizdet po vodni hladine a pumpovat. Pockal jsem az se ponori, napocital do tri a zasekl. Jemny proutek na pstruhy se ohnul az k rukojeti a vse zacinalo vypadat na vazku. Zabral jsem vsi silou az proutek opsal temer kruh a vazka povolila. Proutek zapumpoval a kolega rybar vykrikl: ,,Big one!" Me vsak bylo zcela jasne, ze tohle nebude velky pstruh, nebot mrtvy, vlnivy tah smerem ke dnu me nemohl nechat na pochybach, s kym mam tu cest. Po chvili se na brehu objevil ZLATY uhor kolem 70cm. Chtel jsem ho odriznout a pustit, ale pruvodce rekl, ze by byla skoda hodit takovou delikatesu do vody. Musim uznat, ze uhor je ryba opravdu nesmrtelna, nebot vykuchany a bez hlavy jeste hodinu lezl po brehu a snazil se dostat do vody. Docela hnus. Na dalsi nahoz se spletl dalsi ,,Zlatak" tentokrat vsak vodnik ztratil tkanicku do boty, protoze tenhle byl jako velka rousnice a to neprehanim. Pochopitelne sel zpatky. Az do pul druhe rano uz nic nezabralo, a tak jsme za prvnich rannich cervanku dalsiho polarniho dne vyrazili k domovu.

12.7.2009-Den letajicich ryb

(Metelescu jr., 13. 7. 2009 19:54)

Dnes odpoledne jsme vyrazili na chvilkovou vlacku k mori. Hned po prichodu jsem utrhl jednoho pilkera, a kdyz jsem navazoval noveho, zahledl jsem nedaleko od brehu skakat asi pulmetroveho morskeho pstruha. Bohuzel nezabral. Po nekolika dalsich nahozech jsem ale objevil jakousi zvlastni zalibu zdejsich tresek v nepohyblivych nastrahach. Stribrneho, bezejmenneho 25g pilkrika jsem nechal po nahozu vyklesat az na dno, chvili pockal, zasekl a byla tam ryba. Takhle jsem za hodinu chytil sest tresek obecnych od 20 do 40cm, dalsi ctyri tresky a dva pollacky kolem 30cm jsem dostal behem aktivniho vedeni nastrahy u dna. Sice zadni giganti, ale to teprve prijde:) Po chytani u more jsme se presunuli na jedno ze zdejsich jezer a snazili se chytit nejakeho morskeho pstruha. Zadny nezabral, ale chytili jsme pet jezeraku(Nebo potocaku? porad nevim.) Tri, vsechny kolem 50cm dostal pruvodce, ja vytahl dva, jednoho zhruba 45cm a druheho asi 30. Kolem desate hodiny vecer to uplne prestalo brat, a vzduchem zacaly letat ryby. Pulmetrovi pstruzi skakali primo pod nohama metr do vzduchu a metali salta primo mezi nasimi muskami, a dokonce i mezi splavky s rousnicemi. U druheho brehu, asi sto metru daleko stejnym zpusobem vyvadeli lososi kolem 10kg. Kdyz takovy kolos dopadl zpet do vody, znelo to, jako by tam spadla popelnice plna kameni. Neco takoveho jsem jeste nezazil:)

11.7.2009

(Metelescu jr., 11. 7. 2009 21:46)

Odpoledni vlacka v pristavu nevysla zcela dle ocekavani, ryby nebraly, asi kvuli tomu, ze tu radili domorodci na motorovych clunech. Chytil jsem ,,torsk" asi 50cm dlouhou, ktera se pri vyhackovani mrskla a spadla do vody, a maleho wittlinga(treska merlan?), ktery se setrepal driv, nez jsem po nem stacil chnapnout. A den jsme zakoncili vytecnym bramborovym salatem ,,made by muti", ktery ocenili vsichni, kdo ochutnali. Ceska kuchyne je proste svetova:)

10.7.2009

(Metelescu jr., 11. 7. 2009 21:42)

Dnes rano to nezacalo prilis dobre. U snidane jsem si hral se svym oblibenym modrym 40g nordenem, a jak jsem byl jeste v polospanku tak jsem si jeho trojhacek zabodl do nosu. Nastesti to neproslo skrz ani neprosel protihrot, takze nebyl problem to vytahnout:) Odpoledne s partou mistnich horalu vystup na jednu z mistnich petistovek. Na vrcholu phenomena-lni vyhled, bylo videt pristavajici letadla v Leknesu i severozapadni pobrezi Norska, jen me mrzelo, ze jsem si s sebou nevzal ceskou vlajku, abych po Podskalakove vzoru provedl ,,anschluss ostrovni hory":) Ale pritomni norove by to mi to asi nestrpeli.

Dobrý, prolomils to.

(Podskalák, 10. 7. 2009 19:24)

Chytání ze břehu se drž, lov i na menších hloubkách. Dá se chytit i metrovka. Jirka fraus si takhle užil kelera 99 cm!

9.7.2009

(Metelescu jr., 10. 7. 2009 15:06)

SVETOVE SAZKARSKE KANCELARE KRACHUJI A BLIZI SE DALSI FINANCNI KRIZE!!!!! 9.7.2009 se to stalo. To, co nikdo necekal a neveril tomu. Metelescu chytil morskou rybu! Odpoledne jsme vyrazili k mori, na skvely pruvodcuv flek. Sli jsme pres hory a doly prekrasnou alpinskou tundrou, splhali po skalach, malem si zlamali kotniky, az jsme dorazili k male zatoce ve zdejsim fjordu. Asi na druhy nahoz jsem na modreho 40g Nordena vytahl tresku tmavou(dale sei nebo coalfish, nechce se mi psat pseudonemecky patvar keler) asi 20cm dlouhou. S pruvodcem jsme jich kazdy vytahli asi pet, coz jsme potrebovali na nastrahu na platyse. Pruvodce chytil jeste dve torsk(treska obecna) kolem 40cm. Potom nasledoval dalsi presun pres strme skaly, na prekrasne visute misto na skalach, kde hloubka hned pod nohama byla 40m. Asi za dve hodiny jsme vytahli nekolik platysu 20-40cm, par takovych divnych, pry jedovatych ryb vzdalene pripominajicich velkou, hnedocervenou vranku(ropusnice?) a pruvodce na krevetu jeste maleho vlkouse, neco pres 60cm. Bestie ma v zubech sakra silu, kdyz mi sevrel kleste nedokazal jsem s nimi pohnout. Potom to prestalo brat, takze jsme to zapichli a sli domu. Uz se nemuzu dockat pristiho tydne, kdy mame zamluvenou lod s echolotem a zkusenym kapitanem, takze se snad zadari nejaci holdegroni.

8.7.2009

(Metelescu Jr., 8. 7. 2009 21:31)

Dneska jsme vyrazili doplnit zasoby pstruhu. Bralo to hur nez minule, ale i tak jsme jich par dostali, vcetne jednoho pekneho kolem 40cm. Kolem pobihal pravy norek evropsky a nezdalo se, ze by se bal lidi. Cucel na nas tak ze dvou metru a pak zalezl nekam mezi kameny. To by se asi v Cechach nestalo, prvni neprizpusobivy obcan by ho vzal sutrem a opekl.

7.7.2009

(Metelescu Jr., 8. 7. 2009 21:26)

Dnes vylet na konec sveta, do mestecka s nejkratsim nazvem na svete Å. Je to rarita, na svete pry existuje jen jedno jine mesto s nazvem na jedno pismeno a lezi kdesi v Nemecku. Vecer pokus o lososa na jednom z mnoha postrannich prulivu zdejsiho fjordu. Pruvodce vytahl asi padesatku morskeho pstruha a me se neco mensiho setrepalo. Priroda je zde nadherna, voda kristalove cista, co vic si prat. Snad jen, ze mi zde chybi tradicni cesky chleba a dalsi tezsi potraviny. Vsechno je prilis zdrave:)